Telefon +0742 463 348; E-mail office@analizalarisc.ro

Analiza de risc la securitatea fizica ( A.R.S.F.)

27 apr.
Analiza-de-risc-la-securitatea-fizica

Analiza de risc la securitatea fizica ( A.R.S.F.)

Analiza de Risc la Securitatea Fizica (A.R.S.F.) este un proiect care reprezinta prima etapa neaparat necesara pentru punerea in aplicare a masurilor de securitate din cadrul oricarei societati comerciale. Acest proiect se intocmeste doar de catre un expert evaluator de risc la securitatea fizica si nu este acelasi lucru cu Securitatea si Sanatatea in Munca (SSM), Planul pentru Situatii de Urgenta, Planul de Paza sau cu masurile minime de securitate adoptate de catre o firma (montare senzori de miscare, camere de supraveghere etc.)

Conform legii in vigoare (Legea nr. 333 din 8.06.2003), orice societate comerciala, indiferent de domeniul de activitate, de marimea acesteia sau numarul de angajati, este obligata sa-si pazeasca bunurile, adica, spre exemplu, sa aiba un contract cu o firma de securitate (contract de paza si/sau monitorizare si interventie), care sa-i asigure protectia acestor bunuri si a personalului angajat.

In anul 2012, autoritatile romane au hotarat ca este necesar ca, pentru alinierea la standardele europene si pentru ca punerea in aplicare a masurilor de securitate de catre firmele de paza sa aiba anumite limite si sa fie oarecum monitorizata, sa introduca Hotararea de Guvern nr. 301 din 11.04.2012, care reglementeaza prevederile Legii 333/2003 si care, pe scurt, aduce la cunostinta faptul ca masurile de securitate nu pot fi puse in aplicare fara existenta analizei de risc efectuata de un expert evaluator.

In decembrie 2015 a aparut Hotararea de Guvern nr. 1002/2015  privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 301/2012.

De asemenea, Instructiunea M.A.I. nr. 9 din 01.03.2013 vine ca o completare la legile amintite mai sus. Aceasta descrie pasii ce trebuie urmati in vederea efectuarii A.R.S.F..

De ce este necesar sa efectuam intai Analiza de risc si apoi sa punem in aplicare masurile de securitate? Deoarece in urma analizei, rezulta un proiect in care sunt specificate clar: dimensiunea dispozitivului de paza, numarul de camere de supraveghere si amplasarea acestora, numarul de senzori de miscare si amplasarea acestora, costurile aproximative ale lucrarii etc. In baza acestui proiect, societatile comerciale contracteaza o firma de paza, care la punerea in aplicare a masurilor de securitate va tine cont intocmai de specificatiile din proiect. Se evita astfel supradimensionarea sau subdimensionarea dispozitivului de paza (montarea de prea multe sau prea putine camere de supraveghere, distribuirea in teren a prea multe sau prea putine posturi de paza etc.).

Astfel, societatile comerciale infiintate pana la data de 16.06.2012, sunt obligate ca, pana la data de 1 iulie 2018, sa efectueze Analiza de Risc la Securitate Fizica – ceea ce inseamna ca toate societatile, inclusiv cele care au adoptat deja masuri de securitate si au contracte cu firmele de paza, trebuie sa aiba intocmit acest proiect pana la data mentionata mai sus. Societatile comerciale infiintate dupa data de 16.06.2012 sunt obligate sa aiba deja efectuata Analiza de Risc la Securitate Fizica – ceea ce inseamna ca, la un eventual control din partea autoritatilor statului (Politie, Jandarmerie sau Primarie), trebuie sa prezinte proiectul valabil si sa aiba adoptate deja masurile de securitate specificate cu respectivul proiect.

Pasii ce trebuie urmati

Pasii ce trebuie urmati de societatile comerciale, in vederea punerii in aplicare a prevederilor legilor in vigoare (Legea 333/2003, H.G. 301/2012, H.G. 1002/2015, Instructiunea nr. 9 a M.A.I./2013) sunt urmatorii:

  • contactarea unui evaluator de risc la securitatea fizica
  • intocmirea de catre evaluator a proiectului, dupa analiza amanuntita a locatiei (sediul social al firmei, puncte de lucru etc.), a documentatiei specifice locatiei (schita locatiei, contracte de proprietate sau inchiriere, planul de paza etc.) si discutiile preliminare dintre acesta si reprezentantii societatii, angajatii, vecini etc.

In functie de mai multi factori, locatia sau obiectivul analizat se incadreaza intr-o anumita categorie de risc, iar pentru fiecare categorie in parte exista cate o grila de evaluare specifica.

Astfel, obiectivul analizat primeste un anumit punctaj (de la 0 la 100), in functie de care obiectivul este clasificat cu grad de risc acceptabil sau inacceptabil. Pentru gradul de risc inacceptabil, la locatia respectiva se stabilesc o serie de masuri ce trebuie adoptate obligatoriu, astfel incat, dupa aplicarea acestora, gradul de risc al obiectivului sa devina acceptabil.

  • punerea in aplicare, in termen de 60 de zile, a masurilor specificate in proiect. In cazul in care societatea are deja adoptate o serie de masuri de securitate, acestea se vor modifica (daca este cazul), pentru a se respecta intocmai specificatiile din proiect.

A.R.S.F. se intocmeste o singura data si se revizuieste o data la 3 ani sau in cazul in care in cadrul societatii comerciale intervin modificari de natura organizatorica (modificare amplasament, schimbare locatie, schimbare denumire firma sau forma legala etc.). De asemenea A.R.S.F. se reface in termen de 2luni de la aparitia in cadrul societatii comerciale a unui incident de securitate (furt, patrundere prin efractie, distrugere etc.).

A.R.S.F. poate ajuta la reducerea sau limitarea costurilor unei societati, in masura in care:

  • limiteaza costurile cu paza. Nu este o regula, insa, de obicei, societatile de paza, din dorinta de a fi cat mai eficiente, au tendinta de a supradimensiona dispozitivul de paza cu cat mai multe posturi, iar astfel costurile evident vor fi mari, in timp ce societatile montatoare de echipamente de monitorizare au tendinta de a monta cat mai multe camere de supraveghere si echipamente de monitorizare, care in anumite cazuri nu sunt neaparat necesare.
  • ajuta la scaderea costurilor cu asigurarea bunurilor, fiind un criteriu ce influenteaza obtinerea unui punctaj mai bun la parcurgerea chestionarului firmelor de asigurari

ATENTIE!

  • Amenzile pentru lipsa A.R.S.F. sunt de 5.000 pana la 10.000 de lei, iar acestea se pot repeta, pana cand societatea comerciala amendata va avea intocmita A.R.S.F.
  • Chiar daca aveti montate camere de supraveghere si senzori de miscare, dar nu aveti A.R.S.F., tot sunteti pasibili de amenda.
  • Chiar daca aveti camere, senzori, contract cu o firma de paza, plan de paza si sunteti conectat la un dispecerat de monitorizare, tot este necesar sa aveti A.R.S.F.
  • Firmele de paza nu pot efectua A.R.S.F., legea le interzice acest lucru, intrucat efectuarea A.R.S.F. de catre o firma care ofera servicii de paza si monitorizare sau de catre o firma care vinde echipamente de securitate este considerata conflict de interese.
  • Un proiect ieftin nu inseamna un proiect bun! Evaluatorul care intocmeste A.R.S.F. trebuie sa viziteze obiectivul, sa obtina la fata locului toate informatiile, sa discute cu managementul si cu personalul si sa ceara toate documentele necesare pentru intocmirea corecta si completa a proiectului.
  • Asigurati-va ca evaluatorul care intocmeste A.R.S.F. trateaza toate riscurile de aparitie a unor incidente de securitate, oferind astfel siguranta in ceea ce priveste realizarea unui proiect corect si complet.

In cazul nefericit al vreunui furt la sediul firmei, pe langa faptul ca sunteti deja pagubit, riscati si amenda din partea organelor de politie care vor veni la fata locului, din cauza lipsei Analizei de risc … Preveniti astfel de neplaceri si efectuati Analiza de Risc la Securitate Fizica.