Telefon +0742 463 348; E-mail office@analizalarisc.ro

Analiza de risc la securitatea fizica

Ce este Analiza la risc la securitatea fizica?

Analiza de risc reprezinta procesul prin care se identifica elementele ce pot genera incidente de securitate. De asemenea, se evalueaza atat probabilitatea de producere a acestora cat si consecintele evenimentelor. In baza acestor informatii se determina nivelul de risc si se stabilesc masurile necesare limitarii ori chiar eliminarii acestor riscuri.

Ce firme au obligatia de a detine Analiza la risc la securitatea fizica?

Analiza de risc la securitatea fizica este un document obligatoriu pentru toate societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, care detin bunuri sau valori cu orice titlu si sunt obligate sa asigure protectia acestora.

Lista entitatilor care trebuie sa asigure paza bunurilor sau a valorilor cu orice titlu detinute se regaseste in Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.  Vezi AICI legislatia in vigoare.

La ce ma ajuta Analiza de risc la securitatea fizica?

Fiind prevazuta de Legea 333/2003, Analiza de risc ajuta la:

  • protectia persoanelor, paza bunurilor si a valorilor;
  • avizarea Planului de paza;
  • stabilirea masurilor de paza si protectie prin personal specializat/sisteme tehnice
  • avizarea proiectului sistemului tehnic de securitate

Expertul evaluator identifica toate riscurile existente ale obiectivului evaluat si recomanda societatii, prin raportul Analizei de risc, masuri de prevenire si protectie a persoanelor si bunurilor.

Ce documente sunt necesare pentru Evaluarea de risc la securitatea fizica?

Documentele necesare elaborarii raportului de risc sunt urmatoarele:

  • Certificatul de inregistrare a societatii la ONRC;
  • Actul de proprietate asupra terenului sau contractul de inchiriere a spatiului/terenului;
  • Planul de paza;
  • Proiectul sistemului tehnic de securitate;
  • Schita obiectivului;
  • Contractul de prestari servicii cu societatea specializata de paza;
  • Contractul de prestari servicii de monitorizare si intervenţie;
  • Organigrama societatii;
  • R.O.I./R.O.F./politici de securitate;
  • Situatia evenimentelor infractionale care au avut loc an ultimul an in societate;
  • Asigurari de persoane/bunuri.

Cat este amenda pe care o voi plati daca nu am efectuata Analiza de risc si cine ma poate amenda?

Contraventia prevazuta in HG 301/2012 pentru neefectuarea la termen a Analizei de risc la securitate fizica este cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei. Amenda poate fi repetitiva, pana la efectuarea propriu-zisa a Analizei de risc.

De asemenea, plata amenzii nu te absolva de obligativitatea efectuarii Analizei de risc. Politistii, jandarmii, precum si primarii sau imputerniciti ai acestora sunt cei care trebuie sa verifice daca firmele respecta sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Care este tariful Analizei de risc la securitatea fizica ?

Legea nu prevede un tarif standard practicat, astfel ca fiecare expert evaluator va va comunica tariful aplicat in functie de complexitatea analizei, de timpul alocat evaluarii, de valoarea bunurilor/materiilor prime detinute in spatiu, daca se manipuleaza cash si daca suma depaseste 10.000 EUR, obiectul de activitate principal, nr. de angajati, program de lucru/ture, structura cladirii (ex. P + 3) si suprafata obiectivului, zona de dispunere a obiectivului (judet, oras, sector), numarul punctelor de lucru, daca exista masuri de securitate deja implementate etc.

Cat dureaza intocmirea documentatiei privind Analiza de risc la securitatea fizica?

In functie de complexitatea obiectivului evaluat, intocmirea documentatiei poate fi cuprinsa intre 3 si 20 de zile.

Cine evalueaza obiectivul si cine intocmeste documentatia ?

Evaluarea obiectivului si intocmirea Analizei de risc se realizeaza doar de catre un evaluator de risc la securitatea fizica acreditat si inscris in Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizica (R.N.E.R.S.F.).

Care este termenul scadent pentru efectuarea Analizei de risc ?

Daca detii o firma infiintata pana la 16 iunie 2012, esti obligat sa efectuezi Analiza de Risc la Securitatea Fizica pana la 1 IULIE 2018.

Daca detii o firma infiintata ulterior datei de 16 iunie 2012, esti obligat sa ai deja efectuata Analiza de Risc la Securitatea Fizica.

Care este termenul de valabilitate al Analizei de Risc?

Conform prevederilor legislative in vigoare, analiza de risc se revizuieste cel putin o data la 3 ani. In cazul unui incident de securitate sau a schimbarilor interne de ordin architectural, functional sau al obiectului de activitate al firmei, analiza de risc trebuie refacuta in maximum 1 luna.

Analiza de Risc - Green Environment Services

Consultanta GRATUITA la sediul tau!