Analiza de risc reprezinta procesul prin care se identifica elementele ce pot genera incidente de securitate. De asemenea se evalueaza atat probabilitatea de producere a acestora cat si consecintele evenimentelor. In baza acestor informatii se determina nivelul de risc si se stabilesc masurile necesare limitarii ori chiar eliminarii acestor riscuri.
Conform prevederilor legislative in vigoare, analiza de risc se materializeaza prin documentatia intocmita in cadrul procesului standardizat de management al riscului si se revizuieste cel putin o data la 3 ani. In cazul schimbarilor interne de ordin architectural, functional sau al obiectului de activitate al firmei, analiza de risc trebuie refacuta in maximum 1 luna.
In situatia unui incident, este obligatoriu ca analiza de risc sa fie revizuita in maximum 2 luni de la producerea acestuia
Analizele de risc se efectueaza de catre experti numiti evaluatori de risc, ce trebuie sa fie inscrisi in Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizica si pot fi solicitate de catre beneficiar de oricate ori se considera necesar.
Cadrul legislativ privind analiza de risc este definit, in Romania, de Legea nr. 333 din 08.06.2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, de Hotararea de Guvern nr. 301 din 11.04.2012 si de Instructiunea MAI nr. 9 din 01.03.2013.
Analiza de risc este obligatorie atat pentru toate societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, care detin bunuri sau valori cu orice titlu cat si pentru ministere, celeltalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiile autonome, companiile si societatile naționale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, precum si orice alte organizatii care detin bunuri sau valori si sunt obligate sa asigure protectia acestora.
Conform legii in vigoare, nerespectarea acestei obligatii duce la aplicarea unor amenzi de la 5.000 la 10.000 lei. Politistii, jandarmii, precum si primarii sau imputerniciti ai acestora sunt cei care trebuie sa verifice daca firmele respecta sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.